
2026’nın İlk 8 Ayında Türkiye’de Otomobil Üretimi ve İhracatı Düşüşte
Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), 2026 yılının ocak-ağustos dönemine dair Türkiye otomotiv sektörü raporunu açıkladı. Veriler, otomotiv üretiminde belirgin bir yavaşlamaya işaret ediyor. İlk 8 ayda toplam otomotiv üretimi geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %7 azalarak 841.583 adede geriledi.
Otomobil Üretiminde Sert Düşüş
Binek otomobil üretiminde en keskin düşüş yaşandı. Otomobil üretimi, geçen yıla göre %19 azalarak 458.169 adede indi. Tarım ve sanayi alanındaki traktör üretimi de dahil edildiğinde, toplam üretim 854.860 adet olarak kayıtlara geçti.
Ticari Araç Üretimi Artarken Satışlar Geriledi
Ticari araç grubunda ise üretim artış gösterirken, iç pazarda talep düştü. İlk 8 ayda ticari araç üretimi %12 artarken, hafif ticari araç üretimi %12, ağır ticari araç üretimi ise %7 oranında büyüdü. Buna karşın, aynı dönemde ticari araç satışları %5 azaldı. Alt gruplara baktığımızda, hafif ticari araç satışları %4, ağır ticari araç satışları ise %7 oranında geriledi.
İhracatta Önemli Oranda Azalma
Otomotiv ihracatı da olumsuz etkilenmiş durumda. 2026’nın ilk 8 ayında toplam ihracat bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %12 düşerek 597.594 adet oldu. Otomobil ihracatında ise daha sert bir gerileme yaşandı; %28’lik azalma ile 279.341 adetle sınırlandı.
İç Pazar Daralıyor
Türkiye otomotiv sektöründe hem üretim hem de satış ve ihracat rakamları yılın ilk 8 ayında gerileme gösterdi. Bu durum, sektörün genelinde hem üretim hem de pazarlama anlamında zorlukların devam ettiğine işaret ediyor.
Özetle, 2026 yılının ilk sekiz ayında Türkiye otomotiv sektörü üretim ve ihracatta önemli oranlarda düşüş yaşarken, ticari araç üretimindeki artış satışlara yansımadı ve iç pazarda daralma gözlendi.
Kaynak: Webtekno
